Evangelisch Lutherse Kerk (De Evangelisch-Lutherse Kerk is per 14 januari 2017 gesloten voor de erediensten.)

Kerkgegevens

In 1908 krijgt de orgelbouwer v.d. Kleij te Rotterdam de opdracht een orgel te bouwen. Men komt een bedrag overeen van fl 2100,-

De oorspronkelijke dispositie was: 1 klavier, vrij pedaal. 8 stemmen (pneumatisch) t.w. :

Manuaal Pedaal

Prestant 8

Subbas 16

Bourdon 16,

Gamba 8

Roerfluit 8

Octaaf 4

Octaaf 2

Cornet 3- sterk

Tremulo

Op 12 Oktober 1910 wordt het orgel ingewijd. Bij deze gelegenheid werd het orgel bespeeld door de heer Krijgsman, organist van de Koninginnekerk te Rotterdam.
De organist , de heer Figee, kreeg per die datum ook zijn aanstelling als organist.

In 1919 werd besloten een eikenhouten orgelkas te laten vervaardigen. Dat kostte de gemeente fl 269,-

In de dertiger jaren is een elektromotor ingebouwd ter vervanging van de handbediening van de blaasbalg.

Later werden de Octaaf 2 en de Cornet 3- sterk veranderd in Concertfluit 4 en Aeoline 8.

In 1952 werd door de firma Hoogenboezem uit Schiedam de Gemshoorn 2 en de Quint 2 2/3 ingebouwd, de Celeste 8 verviel. Het klavier liep van C-g3 en het pedaal van C-d1.

In 1971 is een restauratie en uitbreiding gereedgekomen, uitgevoerd door de fa. Fonteyn & Gaal, waarbij een nieuwe speeltafel is vervaardigd en geplaatst op de galerij waardoor de cantor-organist zijn cantorij "bij de hand" kreeg.

Het orgel werd met een tweede klavier en 5 stemmen uitgebreid.

De Bourdon 16 werd Gedekt 8 in het pedaal, terwijl de tractuur werd veranderd van pneumatisch in electro-pneumatisch.

Huidige dispositie:

Manuaal I+II
Sub I + II
Tractuur: Electro-pneumatisch

2017: De Evangelisch-Lutherse Kerk is per 14 januari 2017 gesloten voor de erediensten.
Het gebouw staat sinds die tijd leeg en wat er mee gaat gebeuren is tot nu toe onbekend.

Kerkgegevens